SSVMS

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
O nama


Jat Tehnika

Istorijat - Jat Tehnika (u pripremi)
Poslednje ažurirano petak, 21 januar 2011 10:08
 

O nama

El. pošta Štampa PDF

Vazduhoplovni mehaničari su specijalistički kadar koji održava i vrši popravku aviona i svih lomponenti koje se ugrađuju na avion. Za svoj posao odgovaraju svojom čašću, znanjem, a i krivično su opdgovorni za posao kojim se bave, a sve po važećem sistemu održavanja u skladu sa Zakonom o vazdušnoj plovidbi. Sistem održavanja aviona sastoji se od održavanja aviona u saobraćaju (Line Maintenance), baznog održavanja (Heavy maintenace) kao i održavanje komponenata svih avionskih sistema u radionicama (Workshops).

Stručne škole za našu profesiju su tehničke škole vazduhoplovnog usmerenja - Vazduhoplovna Akademija (bivša Petar Drapšin- za) mehaničare i Nikola Tesla za elektronilčare koje spadaju u grupu od pet obrazovnih institucija u Evropi. Nakon dve godine rada u vazduhoplovnim kompanijama i radom na avionu i komponentama dalje školovanje se obavlja u školskom centru JAT-a ili specijalizovanim školama u inostranstvu.  Ovim se stiče znanje za odeđeni tip vazduhoplova ili pojedinačne komponente. Stručno usavršavanje se nastavlja u specijalizovanim vazduhoplovnim školama u zemlji i sticanjem prava za polaganje ispita i sticanje licence za rad za određeni tip vazduhoplova. Ispit se polaže pred vazduhoplovnim vlastima prema kriterijumima koje je propisao JAR (EASA).
Vazduhoplovni mehaničar koji poseduje licencu ima pravo da samostalno radi na odgovarajućem tipu vazduhoplova, sistema ili komponente. Pored svih navedenih uslova ne sme se zaboraviti psihofizička kondicija koja se zahteva za svo vreme rad. Prema zakonu o vadušnoj plovidbi svake dve godine se vrše pregledi u zavodu za vazduhoplovne medicine - jedan od uslova za produženje licence.  Tokom čitavog radnog veka traje usavršavanje i osvajanje novih tehnologija u sistemu održavanja vazduhoplova.  Naš stručni kadar je priznat svuda u svetu. Nije neskromno ako se kaže da ne postoji kontinent na kome mehaničari Jat Tehnike nisu radili. I danas su mehaničari Jat Tehnike raspoređeni po svetu i na najbolji način predstavljaju matičnu firmu u kompanijama za koje rade i zemlju iz koje su potekli.

Poslednje ažurirano sreda, 29 decembar 2010 10:20
 Blic vest!

Hogan je potvrdio da su zainteresovan za kupovinu "Jat tehnike".
- "Er Srbija" za sada ima svoju tehniku za linijsko održavanje. Gledamo i procenjujemo "Jat tehniku", videćemo da li će biti realizovano neko partnerstvo ili kupovina - kazao je Hogan.
 
20.06.2014.