SSVMS

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

JAT i ETIHAD u ponedeljak o partnerstvu

El. pošta

alt

 
Predstavnici "Jat ervejza" i "Etihad ervejza" razgovaraće u ponedeljak u Beogradu o strateškom partnerstvu dve kompanije.
Etihad i JAT bi trebalo, kako je najavljeno, da potpišu Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu, koje podrazumeva kompletnu modernizaciju flote srpskog avioprevoznika, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom.
 
JAT će tako postati deo alijanse Etihada, što će omogućiti profitabilno poslovanje naše nacionalne aviokompanije.
Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada obuhvatiće uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd-Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa aviokompanijom "Er Berlin" na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.
 
Etihad raspolaže flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ova kompanija imala je prihod u vrednosti 4,8 milijardi dolara i profit od 42 miliona dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom "Er Berlinu", irskom "Er Lingusu", "Virdžin Australiji" i "Er Sejšelima".
Nacionalni avioprevoznik UAE sada obavlja više od 1.300 letova sedmično u 86 putničkih i kargo odredišta širom sveta - na Bliskom istoku, Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi.
Etihad je pre 10 godina dobio status nacionalnog aviprevoznika, a u moćnoj floti ove bliskoistočne kompanije se nalaze najsavremenije letilice dva vodeća svetska proizvođača putničkih aviona, evropskog Erbasa i američkog Boinga.
Lani je avionima Etihada prevezno 10,3 miliona putnika i njihov broj je u odnosu na prethodnu godinu uvećan za 23 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u vazdušnom putničkom saobraćaju.
Prema aranžmanu zaključenom u decembru 2011. godine, Etihad je preuzeo oko 30 odsto akcija u nemačkoj aviokompaniji "Er Berlin", a šireći svoje poslove u inostranstvu otkupio je i 40 procenata deonica u "Er lingusu" i 10 odsto u australijskoj kompaniji "Virdžina".
U junu 2004. godine rukovodstvo Etihada je odlučilo da obavi porudžbinu pet aviona Boing "777-300" i 24 aviona Er basa, uključujući i najveći putnički avion u svetu koji pravi taj evropski aviogigant "A380-800s".
U 2008. godini Etihad je saopštio da je obavio najveću porudžbinu aviona u komercijalnoj avijaciji, odlučivši se da nabavi 205 novih aviona.
Etihad, koji je, inače, pre šest godina u blizini međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju otvorio super-savremenu poslovnu zgradu, uloživši u izgradnju tog zdanja oko 50 miliona dolara, izrazio je spremnost da odmah pomogne Jatu u lizingu četiri nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.
 
U Beogradu će se u ponedeljak, 15. aprila, sastati predsednik "Etihad ervejza" Dzejms Hogan i generalni direktor Jata Vladimir Ognjenović i zatim održati zajedničku konferenciju za novinare u hotelu "Hajat".
Inače, prethodnih godina u javnosti su kao potencijalni partneri JAT - a bili pominjani ruski "Aeroflot", "Island er", "Turkiš erlajns", "Baltik aviejšn sistems", konzorcijum domaćih privrednika, "Er Azija".
Poslednje ažurirano subota, 13 april 2013 18:23  

Ponuda

Baner

Iz novina...

Iz Beograda za Čikago direktno do kraja 2015.!

Iz Beograda za Čikago direktno do kraja 2015.!

Izrada studije izvodljivosti o letu za SAD ugovorena je sa partnerim...
nedelja, 06 jul 2014 11:08
Arapi kupuju i Jat tehniku

Arapi kupuju i Jat tehniku

Pregovori između vlade Srbije i Etihada, nacionalne aviokompanije Ujedin...
nedelja, 08 decembar 2013 22:57
Sirovo meso kao plata

Sirovo meso kao plata

Hangari Jat Tehnike su centar bezbednosti aviona, kako nacionalne avioko...
nedelja, 08 decembar 2013 22:50


Pristupnica_banner


Blic vest!

Hogan je potvrdio da su zainteresovan za kupovinu "Jat tehnike".
- "Er Srbija" za sada ima svoju tehniku za linijsko održavanje. Gledamo i procenjujemo "Jat tehniku", videćemo da li će biti realizovano neko partnerstvo ili kupovina - kazao je Hogan.
 
20.06.2014.